Wśród osób chcących schudnąć diety niskowęglowodanowe cieszą się sporą sławą. Ten sposób żywienia opiera się głównie na spożywaniu produktów białkowo – tłuszczowych i eliminuje w znacznym stopniu produkty zawierające węglowodany. Dieta low carb cechuje się prostymi i przejrzystymi zasadami, których przestrzeganie podkręca metabolizm i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.
Główną zasadą diety low carb jest ograniczenie spożycia węglowodanów na rzecz tłuszczu i białka. Ilość węglowodanów powinna stanowić 15% do 30% codziennego zapotrzebowania energetycznego, białka 20% do 30% i tłuszczu 50% do 60%. Aby zwiększyć udział tłuszczu i białka w diecie powinniśmy swój jadłospis oprzeć na konkretnych produktach.
Dieta niskowęglowodanowa opiera się przede wszystkim na:
jajach,
mięsach,
rybach (w szczególności tłustych jak łosoś, makrela, halibut, pstrąg),
nabiale (mascarpone, sery pleśniowe, śmietana, twaróg, jogurty greckie),
olejach (kokosowym, rzepakowym, lnianym, oliwie z oliwek),
tłuszczach zwierzęcych (smalcu itd.),
orzechach i nasionach,
awokado,
warzywach nisko-skrobiowych – pomidorach, ogórkach, rzodkiewce, cukinii, papryce, sałacie, brokułach itp.
Dieta ta dopuszcza ona również owoce o niskim indeksie glikemicznym oraz węglowodany złożone takie jak rośliny strączkowe, produkty zbożowe, kasze, ryże itd.
Wspomóż swoje odchudzanie z kompleksowymi poradami od administracji strony www.eodchudzanie.pl.
Efekty, które można uzyskać dzięki umiejętnemu przeprowadzeniu diety low carb to przede wszystkim zrzucenie zbędnych kilogramów, lesze samopoczucie – zarówno fizyczne jak i psychiczne oraz poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci. Ważną kwestią jest prawidłowe wyjście z diety, aby uniknąć efektu jojo, który może pojawić się po powrocie do starych nawyków i powrotu do spożywania znacznej ilości węglowodanów.